Ellenőrző kérdések/feladatok

Egy étteremben az egyik vendég a pincérek udvariatlanságával kapcsolatos panaszt írt be a vásárlók könyvébe (melléklet), amelyben azt kifogásolta, hogy meg nem engedhető hangot használt vele szemben. Az üzletvezető Önt bízta meg, hogy fogalmazza meg a vendégnek szánt válaszlevelet.

A vendégekkel szemben tanúsított viselkedés értékelése.
A Lugas Vendéglőben több alkalommal is
előfordult, hogy az értékesítési dolgozók nem megfelelő módon viselkedtek a
vendégekkel.
A vendéglő vezetője Önt bízta meg a
dolgozók ellenőrzésével, de előtte kérte, hogy tartson eligazítást a megfelelő
viselkedéssel kapcsolatban.
Az eligazításon a következő esetekre
térjen ki!
a)
A vendég szóbeli panaszát a pincér nem tudja orvosolni.
b).
A vendég kifogásolja az étel hőmérsékletét.
c)
A szemmel láthatóan ittas vendég szeszes italt kíván rendelni.
d)
A vendég nem hajlandó kifizetni a számla ellenértékét.
e)
A pincér véletlenül leönti a vendég ruháját.

A Gyöngyvirág Cukrászdában több
probléma is adódott a dolgozók pontos megjelenésével és munkavégzésével
kapcsolatban. A cukrászda vezetője Önt bízta meg, hogy a témával kapcsolatban
tartson a dolgozók számára eligazítást.
Az eligazításon megbeszélendő esetek:
a) A dolgozó munkahelyén minden nap a munkaidő-beosztásában szereplő kezdő időpontban jelenik csak meg.
b) A dolgozó munkahelyén úgy jelent meg, hogy még otthon a munkaruha fölé vette fel az utcai ruháját.
c) A pultban dolgozó nem hajlandó hajvédőt felvenni, mondván: tönkremegy a frizurája.
d) A pultos dolgozó a műszak előtti takarítást már a munkaruhájában végezte el.
e) A cukrászda vezetője egy születésnapi rendezvénnyel kapcsolatos feladatokat három eladóra bízta, de nem jelölt ki munkairányítót.

A tisztaság, rend ellenőrzése.
Az étterem vezetője az ellenőrzés során
az alábbi hiányosságokat tapasztalta:
-
A tisztítatlan nyersanyagot és a készételt egy hűtőszekrényben tárolták.
-
A hűtőszekrényben kifőtt tészta és zsemlegombóc volt.
-
A húselőkészítőben egyszerre készítették elő a sertéshúst, a csirkehúst és a
halat.
-
Az elkészített étel maghőmérséklete nem érte el a 72 °C-ot.
-
A nyers húshoz használt vágódeszkán vágták a sült húsokat.
Az üzlet vezetője Önt bízta meg, hogy
ezekkel az esetekkel kapcsolatosan tartson a dolgozók részére rendkívüli
oktatást.