Ellenőrző kérdések/feladatok

iDevice ikon 1. Feladat

Egy étteremben az egyik vendég a pincérek udvariatlanságával kapcsolatos panaszt írt be a vásárlók könyvébe (melléklet), amelyben azt kifogásolta, hogy meg nem engedhető hangot használt vele szemben. Az üzletvezető Önt bízta meg, hogy fogalmazza meg a vendégnek szánt válaszlevelet.


iDevice ikon 2. feladat

A vendégekkel szemben tanúsított viselkedés értékelése.

 

A Lugas Vendéglőben több alkalommal is előfordult, hogy az értékesítési dolgozók nem megfelelő módon viselkedtek a vendégekkel.

A vendéglő vezetője Önt bízta meg a dolgozók ellenőrzésével, de előtte kérte, hogy tartson eligazítást a megfelelő viselkedéssel kapcsolatban.

Az eligazításon a következő esetekre térjen ki!

a) A vendég szóbeli panaszát a pincér nem tudja orvosolni.

b). A vendég kifogásolja az étel hőmérsékletét.

c) A szemmel láthatóan ittas vendég szeszes italt kíván rendelni.

d) A vendég nem hajlandó kifizetni a számla ellenértékét.

e) A pincér véletlenül leönti a vendég ruháját.

 


iDevice ikon 3. Feladat

A Gyöngyvirág Cukrászdában több probléma is adódott a dolgozók pontos megjelenésével és munkavégzésével kapcsolatban. A cukrászda vezetője Önt bízta meg, hogy a témával kapcsolatban tartson a dolgozók számára eligazítást.

Az eligazításon megbeszélendő esetek:

a) A dolgozó munkahelyén minden nap a munkaidő-beosztásában szereplő kezdő időpontban jelenik csak meg.

b) A dolgozó munkahelyén úgy jelent meg, hogy még otthon a munkaruha fölé vette fel az utcai ruháját.

c) A pultban dolgozó nem hajlandó hajvédőt felvenni, mondván: tönkremegy a frizurája.

d) A pultos dolgozó a műszak előtti takarítást már a munkaruhájában végezte el.

e) A cukrászda vezetője egy születésnapi rendezvénnyel kapcsolatos feladatokat három eladóra bízta, de nem jelölt ki munkairányítót.


iDevice ikon 4. Feladat

A tisztaság, rend ellenőrzése.

Az étterem vezetője az ellenőrzés során az alábbi hiányosságokat tapasztalta:

- A tisztítatlan nyersanyagot és a készételt egy hűtőszekrényben tárolták.

- A hűtőszekrényben kifőtt tészta és zsemlegombóc volt.

- A húselőkészítőben egyszerre készítették elő a sertéshúst, a csirkehúst és a halat.

- Az elkészített étel maghőmérséklete nem érte el a 72 °C-ot.

- A nyers húshoz használt vágódeszkán vágták a sült húsokat.

Az üzlet vezetője Önt bízta meg, hogy ezekkel az esetekkel kapcsolatosan tartson a dolgozók részére rendkívüli oktatást.