Elbúcsúzik a vendégtől
A szálláshely szolgáltatásai iránt történő foglalást, a vendég fogadását, tartózkodását, és távozását vendégciklusnak nevezzük; és nagyon lényeges, hogy a szállodai munkaszervezést ez szabályozza elsődlegesen. A következő ciklusban érkező vendégek számára történő szobák átadását, az előző vendég távozásának időpontja is befolyásolja; ezért a szálláshelynek mindenképpen érdemes az előre megadott kiköltözési időpont (check out) betartásához ragaszkodni. Legkésőbb az elutazás előtti napon mindenképpen tájékoztatni kell a vendéget, illetve felhívni a figyelmét a pontos időpontra (például déli 12 óráig szükséges elhagyni a szobáját). Ha szálláshely „állatbarát” jellegű szolgáltatásokat is ajánl, tehát a vendég például a kutyáját vagy a macskáját is magával hozhatja tartózkodása során; a szálláshelynek érdemes kikötnie üzleti szabályzatában, hogy a szoba átadását megelőzően a szálláshely alkalmazottja megtekintheti a szoba állapotát, az esetleges károkozás felmérése céljából.
Ha a vendéggel a számla tételei már egyeztetésre kerültek, és már kiegyenlítette a végösszeget – tehát a kijelentkezés teendői véget értek –; érdemes rákérdezni, hogy kitöltötte-e a szobában elhelyezett ügyfél-elégedettségi kérdőívet. Amennyiben nemmel felel, fel kell ajánlani a kitöltés lehetőségét, hiszen ennek eredménye is hozzájárul a szálláshely minőségi tevékenységeinek biztosításához. Ugyanakkor a kijelentkezés során mindenképpen meg kell kérdezni a vendéget, hogy használhatóak-e a megadott elérhetőségei – lakáscím, telefon, e-mail – a jövőben a szállodával történő kapcsolattartásra. Ha nemleges választ kapunk, természetesen tiszteletben kell tartani. Ellenkező esetben, a vendég elérhetőségeit rögzíteni kell a szálloda levelezési listájában, vagy abban az adatbázisban, akinek a tagjai rendszeresen értesülnek a szálláshely híreiről. A szálláshely hírlevele tájékoztathat az új vagy akciós szolgáltatásokról, az egyes programcsomagokról, kedvezményeket ajánlhat fel, vagy akár nyereményjátékokat is hirdethet. Lényeges ebben az esetben a rendszeresség, a pontos információátadás és a hitelesség (kedvezmények betartása, nyeremények átadása, stb.).
Fontos, hogy a távozással kapcsolatban is oda kell figyelni a vendég igényeire, tehát például, ha valamilyen okból csak később tudja elhagyni a szobáját aznap – és a szobába nem érkezik még új vendég –; akkor ezt mindenképpen tegyük lehetővé számára: felárral, vagy törzsvendégeknek felár nélkül is. Az elutazás előtti napon érdeklődjünk arról, hogy tudunk-e segíteni a továbbutazásban – például foglaljunk-e repülőjegyet, buszjegyet, vonatjegyet, rendeljünk-e taxit vagy transzfert, stb. –; még ha a vendég nem is veszi igénybe ezt a lehetőséget, magát a gesztust mindenképpen értékelni fogja.
Ha a szálláshely munkavállalói jól végezték munkájukat, a vendég elégedetten távozhat, és gyakorlatilag ez maga a vendéglátás lényege is. Ezért nagyon fontos a szálláshelyen dolgozók megfelelő kiválasztása – szakmai szempontok, megfelelő viselkedéskultúra, kellemes személyiség, stb. –; mert egy negatív információ, a rossz „szájreklám” rendkívül sokat árthat a vállalkozásnak, és további vendégek elvesztését is jelentheti. Ugyanakkor, ha a vendég úgy érezte, hogy figyeltek rá és figyelembe vették a késréseit, valószínűleg legközelebb is a szálláshely szolgáltatásait választja majd, amely pozitív visszaigazolás alapvető a szálláshely eredményes működéséhez.
Kóródi F. (2002): Szálláshely-szolgáltatási alapismeretek. Szolnoki Főiskola, p. 68.
A szálláshely szolgáltatásai iránt történő foglalást, a vendég fogadását, tartózkodását, és távozását vendégciklusnak nevezzük; és nagyon lényeges, hogy a szállodai munkaszervezést ez szabályozza elsődlegesen. A következő ciklusban érkező vendégek számára történő szobák átadását, az előző vendég távozásának időpontja is befolyásolja; ezért a szálláshelynek mindenképpen érdemes az előre megadott kiköltözési időpont (check out) betartásához ragaszkodni. Legkésőbb az elutazás előtti napon mindenképpen tájékoztatni kell a vendéget, illetve felhívni a figyelmét a pontos időpontra (például déli 12 óráig szükséges elhagyni a szobáját). Ha szálláshely „állatbarát” jellegű szolgáltatásokat is ajánl, tehát a vendég például a kutyáját vagy a macskáját is magával hozhatja tartózkodása során; a szálláshelynek érdemes kikötnie üzleti szabályzatában, hogy a szoba átadását megelőzően a szálláshely alkalmazottja megtekintheti a szoba állapotát, az esetleges károkozás felmérése céljából.
Ha a vendéggel a számla tételei már egyeztetésre kerültek, és már kiegyenlítette a végösszeget – tehát a kijelentkezés teendői véget értek –; érdemes rákérdezni, hogy kitöltötte-e a szobában elhelyezett ügyfél-elégedettségi kérdőívet. Amennyiben nemmel felel, fel kell ajánlani a kitöltés lehetőségét, hiszen ennek eredménye is hozzájárul a szálláshely minőségi tevékenységeinek biztosításához. Ugyanakkor a kijelentkezés során mindenképpen meg kell kérdezni a vendéget, hogy használhatóak-e a megadott elérhetőségei – lakáscím, telefon, e-mail – a jövőben a szállodával történő kapcsolattartásra. Ha nemleges választ kapunk, természetesen tiszteletben kell tartani. Ellenkező esetben, a vendég elérhetőségeit rögzíteni kell a szálloda levelezési listájában, vagy abban az adatbázisban, akinek a tagjai rendszeresen értesülnek a szálláshely híreiről. A szálláshely hírlevele tájékoztathat az új vagy akciós szolgáltatásokról, az egyes programcsomagokról, kedvezményeket ajánlhat fel, vagy akár nyereményjátékokat is hirdethet. Lényeges ebben az esetben a rendszeresség, a pontos információátadás és a hitelesség (kedvezmények betartása, nyeremények átadása, stb.).
Fontos, hogy a távozással kapcsolatban is oda kell figyelni a vendég igényeire, tehát például, ha valamilyen okból csak később tudja elhagyni a szobáját aznap – és a szobába nem érkezik még új vendég –; akkor ezt mindenképpen tegyük lehetővé számára: felárral, vagy törzsvendégeknek felár nélkül is. Az elutazás előtti napon érdeklődjünk arról, hogy tudunk-e segíteni a továbbutazásban – például foglaljunk-e repülőjegyet, buszjegyet, vonatjegyet, rendeljünk-e taxit vagy transzfert, stb. –; még ha a vendég nem is veszi igénybe ezt a lehetőséget, magát a gesztust mindenképpen értékelni fogja.
Ha a szálláshely munkavállalói jól végezték munkájukat, a vendég elégedetten távozhat, és gyakorlatilag ez maga a vendéglátás lényege is. Ezért nagyon fontos a szálláshelyen dolgozók megfelelő kiválasztása – szakmai szempontok, megfelelő viselkedéskultúra, kellemes személyiség, stb. –; mert egy negatív információ, a rossz „szájreklám” rendkívül sokat árthat a vállalkozásnak, és további vendégek elvesztését is jelentheti. Ugyanakkor, ha a vendég úgy érezte, hogy figyeltek rá és figyelembe vették a késréseit, valószínűleg legközelebb is a szálláshely szolgáltatásait választja majd, amely pozitív visszaigazolás alapvető a szálláshely eredményes működéséhez.